ΕΡΕΥΝΕΣ
ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
email: esalav@aueb.gr
google scholar: https://scholar.google.com/citations?user=YsrMgkIAAAAJ&hl=el&oi=sra
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Salavou, H., Douglas, E. and Mamakou, X. Intergenerational Transmission of Entrepreneurial Intentions. Australian Centre for Entrepreneurship Research and Exchange Conference, ACERE 2024, Sidney Australia.
Η πρώιμη έκθεση στην επιχειρηματικότητα μέσω των επιχειρηματιών γονέων διαμορφώνει σημαντικά τις αντιλήψεις των εφήβων για την επιχειρηματικότητα. Ο θεωρητικός μας φακός είναι ένας συνδυασμός της θεωρίας κοινωνικής μάθησης (social learning theory) και της θεωρίας κοινωνικού ρόλου (social role theory) για την κατανόηση της δυάδας γονέα-παιδιού στη μετάδοση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των γενεών. Αυτή η μελέτη υιοθετεί μια configurational προσέγγιση για να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο το γονικό επιχειρηματικό μοντέλο ρόλου όσον αφορά τους παράγοντες συμπεριφοράς (ψυχολογικό φύλο, συνέπεια σταδιοδρομίας και ένταση κοινωνικοποίησης) μαζί με το φύλο γέννησης (παρατηρητικός παράγοντας) συνδυάζονται σε μια διαδικασία σύνθετης αιτιότητας που καταλήγει σε πολλαπλά μονοπάτια διαμόρφωσης επιχειρηματικών προθέσεων σε εφήβους λυκείου. Τα ευρήματα διευκολύνουν τη βαθύτερη κατανόηση των διαφορετικών μονοπατιών μετάδοσης υψηλών επιχειρηματικών προθέσεων στη γενιά εφήβων-γονέων, μαζί με θεωρητικές και πρακτικές επιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Η επιχειρηματική πρόθεση των εφήβων παρέχει ένα πρώιμο παράθυρο για την επιχειρηματική διαδικασία όταν οι νέοι διαμορφώνουν την επαγγελματική τους ταυτότητα. Χρησιμοποιώντας μια neo-configurational προσέγγιση, φωτίζουμε τη σύνθετη αιτιότητα των επιχειρηματικών προθέσεων σε μεγάλο δείγμα εφήβων και αποκαλύπτουμε ατομικές διαφορές με βάση συνδυασμούς του ψυχολογικού τους κεφαλαίου (PsyCap), του φύλου, των ακαδημαϊκών επιδόσεων, των γονέων επιχειρηματιών και του αστικού περιβάλλοντος που καταλήγουν στην πρόθεση να γίνεις επιχειρηματίας. Τα εμπειρικά στοιχεία που παρέχονται εδώ αποκαλύπτουν επιδράσεις συνέργειας (synergy), υποκατάστασης (substitution) και καταστολής (suppression) μεταξύ των αιτιολογικών συνθηκών που υποδεικνύουν πολλαπλά μονοπάτια για να εξηγήσουν τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλές επιχειρηματικές προθέσεις. Η παρούσα μελέτη συμβάλλει στη βιβλιογραφία για τις επαγγελματικές επιλογές που γίνονται από τους εφήβους, με επιπτώσεις στην εκπαιδευτική πολιτική και την περαιτέρω έρευνα.